top of page

Food weetjes & recepten

Tips voor de feestdagen!


December, de maand van de feestdagen. De een kijkt er naar uit en de ander ziet er tegenop. Overal is eten om ons heen. Al maanden liggen de schappen vol met allerlei lekkere dingen, zoals schuimpjes, kerstkransjes, chocoladeletters, kerststol en niet te vergeten de oliebollenkramen staan weer op ieder plein. Verder nog een kerstbrunch hier en een Nieuwjaarsborreltje daar.

Een lastige maand, als je op je gewicht wil letten met al die verleidingen. Laat staan als je wil afvallen. Daarom hieronder wat tips, zodat je je gezonde lifestyle niet helemaal los hoeft te laten tijdens de feestdagen én toch kunt genieten van al het eten en de gezelligheid.

  1. Hou je normale ritme aan Wil je je deze feestdagen fit voelen? Hou dan je normale ritme aan en probeer de drie hoofdmaaltijden van de dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Maaltijden overslaan, omdat je bijvoorbeeld een grote lunch verwacht, kan ertoe leiden dat je meer tussendoortjes eet. Voorkom verleidingen.

  2. Luister naar je lichaam Probeer te luisteren naar je lichaam en stop als je voldaan bent. Meer is niet altijd beter! Zeker niet als het om een overvolle buik en misselijkheid gaat. Rustig eten met kleine hapjes kan veel verschil maken. Alleen al door met een kleine lepel te eten of uit een klein kommetje, voel je je sneller vol. Je hersenen krijgen namelijk meer smaakprikkels te verwerken. Wat ook kan helpen is voor een kleiner glas kiezen. In frisdrank, sap en alcohol zitten veel kilocalorieën. En wist je dat het ‘verzadigingssignaal’ bij frisdrank en sap veel slechter werkt dan bij vast voedsel?

  3. Maak een plan Bedenk van te voren wat je gaat eten en hoeveel. Kies bijvoorbeeld voor minder gangen en kleinere porties. Ga je zelf koken? Dan heb je alle touwtjes in handen. Zet overheerlijke caloriearme recepten op het menu. Kies voor recepten die je kunt maken met magere ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld liever zure room dan crème fraîche. Ook magere spekblokjes bevatten veel minder kilocalorieën dan gewone spekblokjes. Dat geldt ook voor magere kaassoorten, zoals 30+ kaas of hüttenkäse. Kies daarnaast voor yoghurt mayo, fritessaus of halvanaise i.p.v. mayonaise en serveer vooral ook lekker veel verschillende groente. Ga je uiteten in een restaurant? Kies dan heel bewust. Bekijk van te voren de menukaart en kies dan voor de caloriearme gerechten. Gerechten met witte vis bevatten vaak minder kcal, dan gerechten met rood vlees. Witte sauzen (met room) zijn vaak calorierijker dan rode sauzen en gebonden soepen bevatten vaak meer kilocalorieën dan heldere. Let vooral ook op bij het dessert. Kies liever voor fruit na of een kopje koffie of thee. Je kunt je toetje natuurlijk ook delen! Zorg er daarnaast voor dat je niet te veel calorierijke tussendoortjes in huis hebt. Zo kan er ook geen verleiding ontstaan. Verder behaal je veel winst als je bijvoorbeeld weet dat je eerste kerstdag een uitgebreide brunch hebt, je die dag dan niet uitgebreid gaat ontbijten, maar start met een caloriearm ontbijtje. Ben je met het avondeten weer thuis, hou deze maaltijd dan ook licht. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld een uitgebreid diner hebt. Neem dan een kilocaloriearm ontbijt en lunch.

  4. Beweeg Tijdens de feestdagen ga je misschien niet naar de sportschool en fiets je niet naar je werk, maar er zijn genoeg andere manieren om actief bezig te zijn. Een mooie kerstwandeling of fietstocht bijvoorbeeld. Kom gewoon van die bank af! Al is het maar een klein rondje.

  5. Nee zeggen mag! ‘Aaaah doe toch niet zo saai’, ‘Maar jij kunt dat makkelijk hebben’, ‘Ik neem toch ook’. We kennen deze opmerkingen allemaal. Velen maakt het niet uit wat er gezegd wordt, maar er zijn ook mensen die hier wat gevoeliger voor zijn. Dit geeft niet, maar wees je er van bewust. Je doet dit voor jezelf, probeer daarom niet toe te geven door een opmerking van een ander. Nee zeggen mag! Als jij er lichamelijk of mentaal nadien last van hebt, moet je er ook in je eentje mee dealen. Dus kom voor jezelf op, uiteindelijk zal iedereen het dapper vinden dat je zo achter je eigen keuzes staat en voor jezelf kiest!

  6. Geniet! En niet te vergeten, GENIET! Ook als je iets meer eet dan gebruikelijk of als je dingen eet die je normaal niet toestaat (alcohol/suiker etc.) Zolang het maar bij die ene dag/paar dagen blijft, kom je echt niet gelijk 5 kilo aan. Maak met jezelf de afspraak dat je de dag na 2e kerstdag weer gewoon normaal, gezond en bewust gaat eten. Geen smoesjes dat er nog restjes zijn, geef ze lekker weg en ga weer goed voor jezelf en je eigen gezondheid zorgen! Ook het excuus dat Oud en Nieuw nog volgt is geen excuus. Bekijk het zo: zorg je nu weer gewoon goed voor je lichaam, dan kun je met oud en nieuw ook weer wat toestaan.

Ik hoop dat ik jullie hiermee wat meer handvatten heb kunnen geven voor de feestdagen. Wellicht heb jij nog een goede tip. Deel deze dan onder het bericht op Facebook/Instagram, zodat alle volgers er wat aan kunnen hebben.

Verder wens ik jullie alvast hele fijne feestdagen & een gezond en gelukkig nieuwjaar!

Liefs,

Raisa


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook
bottom of page