top of page

Food weetjes & recepten

Zijn light producten beter dan de gewone variant?


Er zijn steeds meer lightproducten op de markt, zoals frisdrank met weinig of geen suiker of gezoet met zoetstoffen en light-chips, waar bijvoorbeeld minder vet in zit. Maar zijn deze lightproducten nou beter dan de gewone variant producten?

In mijn vorige blog had ik het over zoetstoffen. Ik vertelde daar hoe het zit met zoetstoffen, wat voor- en nadelen zijn en of ze veilig gebruikt kunnen worden. Doordat de suikers in bijvoorbeeld cola light geheel worden vervangen door zoetstoffen, bevat cola light veel minder tot geen calorieën in vergelijking met de gewone variant. Hierdoor zou je af en toe gerust een glaasje cola light kunnen drinken zonder extra veel calorieën binnen te krijgen.

'Maar geldt dit nou voor elk light product?'

Volgens de Europese regelgeving over claims mag een product variant de claim ‘light’ krijgen als het product ten minste 30% minder van een nutriënt (energie, vet of suiker) bevat dan het vergelijkbare ‘gewone’ product of als de energetische waarde van het product met minimaal 30% verlaagd is.

Een ‘light’ product bevat dus iets minder energie, suiker of vet dan de oorspronkelijke versie. Dit houdt echter niet in dat deze producten altijd caloriearm zijn. Als we bijvoorbeeld een light-chips vergelijken met een gewone chips variant zie je het volgende:

De light chips verschilt 50 kilocalorieën per 100 gram ten opzichte van de gewone variant. Dit is maar 10% verschil. Voor één portie van 30 gram verschilt de light-variant maar 15 kilocalorieën ten opzichte van de gewone variant. Dit scheelt dus maar heel weinig. Daarnaast zie je dat de light chips wel minder vet bevat, maar meer koolhydraten dan de gewone variant.

Zo zie je dat sommige lightproducten wel 30% minder energie, vet of suiker bevatten, maar toch nog steeds niet veel verschillen ten opzichte van de gewone variant en dus vaak nog veel kilocalorieën bevatten. Daarnaast bevatten ze verder vaak weinig gezonde voedingsstoffen.

Het is dus belangrijk om bij lightproducten te kijken naar de voedingswaardetabel op de verpakking. In deze voedingswaardetabel staat altijd het totaal aantal kilocalorieën van het product per 100 gram en soms ook per portie. Tevens staat de vetsamenstelling erop. De stof die er het meeste in voorkomt, staat vooraan in de tabel. Op basis daarvan kun je concluderen of de light variant beter is dan de gewone variant.

Laat je dus niet misleiden door claims op verpakkingen. Veel kreten zijn door de fabrikant bedacht om extra te verkopen, maar zijn vaak absoluut niet veel beter dan de gewone variant.

Daarnaast is het voor elk product handig om naar de voedingswaardetabel te kijken om te concluderen of het om een gezond product gaat.

#Light #Lightcola #Lightchips #Lightfrisdrank

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook
bottom of page