top of page

Food weetjes & recepten

Word je nu dik van vet of juist van koolhydraten?


Dieetgoeroes schrijven het dikmakende effect van eten vaak toe aan bepaalde stoffen die voorkomen in ons eten. Dertig jaar geleden was dat vet. Nu zijn het koolhydraten, dus zetmeel en suikers.

Wordt je dik van vet, dus van boter, kaas en spek? Of word je juist dik van koolhydraten, dus van aardappels, brood en fruit? OF is het geen van beide en word je dik van ontbrekende stoffen in je voeding, zoals vezels of bioactieve stoffen (o.a. flavonoïden, cafeïne, prebiotica, creatine of taurine)?

Dit lijken zinnige vragen... tot nu toe werden immers alle ziekten die met eten te maken hebben veroorzaakt door iets wat in dat eten zit of wat erin ontbreekt. Als kinderen alleen maar rijst eten, worden ze blind door een tekort aan vitamine A, Als er geen jodium in het eten zit veroorzaakt dat struma en dwerggroei, en een tekort aan ijzer veroorzaakt bloedarmoede. Andere stoffen maken je ziek als er te veel van in het eten zit; te veel zout verhoogt de bloeddruk, te veel salmonella’s in de gebarbecuede kip veroorzaken een darminfectie (buikgriep).

Het lijkt dus logisch om op zoek te gaan naar verantwoordelijke stoffen.

Veel dieetboekenschrijvers zeggen dat ze die verantwoordelijke stoffen hebben ontdekt. Op grond daarvan bedenken ze een dieet, zoals o.a. het koolhydraatbeperkte dieet (bijv. het Atkins-dieet) of eiwitrijke dieet (bijv. het dr. Frank-dieet).

En inderdaad, daar val je van af, omdat de energie-inname lager is dan het energieverbruik.

Wat minpunten zijn van dit soort diëten is dat het langdurig volgen ervan kan leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Daarnaast kan een afvaldieet met een zeer lage energie-inname zorgen voor te veel gewichtsverlies in korte tijd. Hierdoor verdwijnt naast vetmassa ook overmatig veel spiermassa, wat ongewenst is. Daarnaast is zo’n afvaldieet lastig vol te houden, omdat het te streng is, te eenzijdig of te onpraktisch. Bovendien is gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen permanente gezonde leefstijl is aangeleerd.

Om blijvend gewicht te verliezen is het dus belangrijk om heel je leefstijl te veranderen naar een gezonde leefstijl, met voldoende vitamines, mineralen, vezels uit volkoren graanproducten, gezonde vetten, vocht, beweging en ontspanning.

Iedereen is anders en een effectieve aanpak is dus maatwerk. Wil jij ook blijvend gewicht verliezen? Neem vrijblijvend contact op en dan kunnen we kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Bronnen:

- Voedingscentrum. Dieet / Diëten. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/dieet.aspx - Martijn Katan. Voedingsmythes. 2016

#healthylifestyle #Vet #Koolhydraten #Dieet

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook
bottom of page