top of page

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

 

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Hierdoor kunnen diarree of juist verstopping ontstaan. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. PDS wordt steeds meer gezien als een verstoring in de hersen-darm-as, waarbij de darmen verstoorde signalen aan de hersenen geven. En de hersenen verstoorde signalen aan de darmen, of beide.

Hoe herken ik het?

PDS kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik, boeren of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.

Bepaalde voedingsvoedingsmiddelen kunnen klachten veroorzaken. Onder andere melkproducten, tarweproducten, cafeïne, bepaalde soorten groenten en fruit, sappen, alcohol, frisdrank met koolzuur of zoetstoffen en kauwgom kunnen de klachten verergeren. Dit is echter heel verschillend per persoon. We gaan samen naar jouw voedingspatroon kijken en kunnen hierbij eventueel het FODMAP dieet inzetten. Dit is een dieet waarin je tijdelijk  FODMAPs (voedingstoffen die de klachten kunnen verergeren) elimineert uit de voeding en vervolgens weer toevoegt om te onderzoeken waar jouw darmen op reageren.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op.

bottom of page