hart- en vaatziekten

 

Hart- en vaatziekten (HVZ) is de verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en vaatstelsel aangaan, zoals hartinfarcten, beroertes, ischemische aanvallen (TIA) en vaatlijden van de grote vaten (zoals etalagebenen). Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld.

Hart- en vaatziekten kunnen met geneesmiddelen, onder andere bloedverdunners en cholesterolverlagers, of met een interventie zoals bypasschirurgie of een dotterbehandeling worden behandeld.

Naast goede medicatie is gezonde voeding één van de belangrijkste factoren waarmee u het verloop van deze ziekten kunt beïnvloeden. Bekende bloedwaarden die een signaal kunnen afgeven, zijn de cholesterolwaarden (totaal, LDL, HDL, ratio), de triglyceridenwaarde, de bloeddruk en het gewicht(sverloop).

De diëtist geeft leefstijladviezen om de verstoorde bloedwaarden en eventueel het te hoge lichaamsgewicht te verlagen. Hierbij is het vergroten van de kennis over de verschillende soorten vetten (verzadigde, onverzadigde, essentiële en transvetten) en producten die zout (natrium) bevatten belangrijk. Door uw leefstijl blijvend te veranderen en door gewichtsvermindering kunt u mogelijk uw medicijngebruik laten afnemen. Kleine aanpassingen in uw leefstijl en eetpatroon kunnen grote gezondheidswinst opleveren.

Wilt u meer informatie? Neem dan telefonisch of via de e-mail contact met mij op. Dan kan ik meer uitleggen!