top of page

Diabetes

1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de suikerwaarden in het bloed niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt of niet meer goed reageert op het hormoon insuline (Insuline regelt de bloedsuikerspiegel).

Wat doet diabetes?

Verhoogde glucosewaarden (suikerwaarden) brengen schade aan bloedvaten, ogen, nieren en voeten. Een persoon kan aan de gevolgen van diabetes overlijden. Het is daarom zeker aan te raden, ook wanneer je geen diabetes hebt, om jaarlijks jouw suikerwaarden te laten checken. Zeker wanneer je te zwaar bent. Er bestaan meerdere soorten diabetes, de meest bekende zijn diabetes type 1 en type 2. 

Diabetes type 1

Bij mensen met diabetes type 1 vernielt hun eigen afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Mensen met diabetes type 1 moeten meerdere keren per dag hun bloedsuikerwaarden meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen niet eten zonder hun bloedwaarden te berekenen om vervolgens de hoeveelheid insuline te bepalen om in te spuiten.  

Diabetes type 2

De meest voorkomende soort is diabetes type 2 (9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2). Wanneer diabetes type 2 is geconstateerd moet een persoon medicatie gaan gebruiken en soms ook insuline spuiten. Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen ouderdomsdiabetes (het lichaam maakt te weinig insuline) en overgewichtdiabetes (het lichaam is ongevoelig voor insuline/het reageert niet goed meer op insuline: dat wordt insulineresistentie of insulineongevoeligheid genoemd). Bijzonder is dat wanneer een persoon met overgewichtsdiabetes op een andere wijze gaat eten en daarmee ook gewicht verliest hij of zij een grote kans heeft om van de medicatie of insuline af te komen of fors te verminderen. Dat is toch geweldig?! Hoe zou je dit kunnen bereiken? Wellicht door koolhydraatbeperkt te eten.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op.

bottom of page